پمپ لجن کش


پمپ لجن کش را باید به عنوان یکی از محبوب ترین پمپ ها در حوزه صنعت معرفی کنیم. معمولا اکثر پمپ ها برای انتقال آب با گرانروی پایین طراحی شده اند. اما در صنعت یا حتی در تصفیه فاضلاب هم می‌بینیم که لجن هایی به شکل سیال و با گرانروی بالا تولید می شود. انتقال این لجن ها بدون کمک گرفتن از پمپ امکانپذیر نیست و دردسر زیادی برای شرکت‌ها و صنایع به وجود می آورد. بنابراین شاهد استفاده از اصطلاحاتی مانند پمپ گل کش یا حتی پمپ غلیظ کش هستیم که همه آنها به پمپ های لجن کش اشاره دارد. در سیستم های آبرسانی معمولا از منابع دیافراگمی تحت فشار نیز استفاده می شود

در سال 1960 پمپ آبی جهت مکش آب از ایستگاه های زیر زمینی اختراع شد و بدین سبب به کار خطرناک کارگران در زیر زمین ها جهت بالا کشیدن آبهای آلوده، پایان داد. پس از آن، تولید پمپ لجن کش همواره رو به توسعه بوده و رشد چشمگیری داشته است. پمپ های لجن کش جزو دسته بندی پمپ های مستغرق می باشند که جهت بالا کشیدن آب های آلوده، فاضلاب ها و آبهایی با ذرات معلق مناسب هستند. اکثر این نوع پمپ ها، قادر به مکش آب با ذرات معلق بوده و می تواند در دو حالت دستی و اتوماتیک فعالیت کند.

از آنجایی که پمپ لجن کش جزو پمپ های سانتریفیوژ نیز می باشند دارای پروانه ای هستند که با چرخش آن، سیال را با فشار به بالا انتقال می دهد. محفظه پمپ آب، شامل یک موتور و پروانه می باشد که بسته به نوع آن از چدن یا استنلس استیل ساخته شده است و ساختار آن به گونه ای است که مقاوم در برابر استفاده طولانی در زیر آب است. نصب پمپ لجن کش بسیار آسان بوده و نیازی به نگهداری خاصی ندارد.

خرید پمپ لجن کش با توجه به وجود تنوع بسیار زیاد در مدل ها و توان و سایزهای مختلف پمپ ها، نیاز به بررسی کامل مشخصات فنی مورد نیاز و نوع مصرف شما در محل مورد نظ ردارد. کاشناسان شرکت مهاب با ارائه مشاوره رایگان خرید انواع پمپ آب، شما را برای یک انتخاب درست با توجه به قیمت پمپ ها راهنمایی خواهند کرد. و نیازمندی های دقیق شما را برای استفاده از یک پمپ لجن کش مناسب در نظر خواهند گرفت. در ادامۀ این متن ضمن آشنایی شما با الزامات فنی مورد نیاز برای بررسی یک پمپ لجن کش، شما را در انتخاب محصول مورد نظرتان همراهی خواهیم کرد.

نحوه عملکرد پمپ لجن کش

قبل از هر چیز برای انتخاب بهترین پمپ لجن کش بایستی حتماً به موقعیت و شرایط کار، نوع مایع و لجنی که قرار است توسط دستگاه جا به جا شود دقت لازم به عمل آید. اما در حالت کلی متریال های مهم دیگری هم در انتخاب بهترین نوع این دستگاه نقش تعیین کننده دارند. متریال هایی از قبیل قدرت موتور، قطر دهانه ورودی و خروجی دستگاه، میزان آب دهی پمپ و… این نوع پمپ همان گونه که از نامش هم برمی آید دستگاهی از نوع سانتریفوژ است که مکانیزم عمل آن جمع آوری و انتقال انواع لجن ها از محلی به محل دیگر است. نحوه عملکرد آن به گونه ای است که موتور الکتریکی تعبیه شده در دستگاه پمپ آن را به حرکت در می آورد. با به حرکت در آمدن پمپ و انرژی جنبشی تولید شده در آن سیالات موجود در عمق چاه ها و چاله ها بیرون کشیده و به داخل دستگاه منتقل می شوند.

در واقع انرژی جنبشی تولید شده در پمپ لجن کش، توان لازم را برای رسوب زدایی آب های غلیظ و لجن ها به وجود می آورد. دانستن این نکته بسیار مهم است که فشار ایجاد شده بر روی لجن های خروجی، از طریق پروانه های تعبیه شده در پمپ تأمین می شود. در واقع این میزان توان قدرتی موجب می شود تا لجن ها و سیالات غلیظ با میزان فشار بالایی جا به جا شوند.

خرید پمپ لجن کش

خرید پمپ مخصوصا خرید پمپ لجن کش ممکن است برای شما کمی سخت و یک موضوع تخصصی باشد. عملکرد پمپ تا حدود زیادی تحت تاثیر بازدهی و عملکرد موتور آن قرار دارد. بنابراین به عنوان اولین نکته در خرید این پمپ ها، باید ببینید که شما قرار است چه حجمی از لجن را انتقال دهید و چه توانی از موتور می تواند پاسخگوی نیاز شما باشد. موتور ضعیف برای حجم لجن بالا نیاز به زمان کار بیشتری دارد که هم مصرف جریان الکتریسیته را بالا می برد و هم موتور را در معرض خرابی قرار می دهد. موضوع دوم اینکه، لجن ها معمولاً حاوی مواد مختلفی هستند که ممکن است این مواد بسیار خورنده و برای بدنه پمپ مضر باشند. اینجاست که بحث مقاومت بدنه پمپ در برابر مواد خورنده اهمیت ویژه ای دارد و به همین دلیل در ساخت بدنه آنها از فولاد ضد زنگ و چدن استفاده می شود. شما می توانید با توجه به نوع لجن و شرایط آن مشخص کنید که چه مواد و قطعاتی در ساخت پمپ لجن کش به کار رفته باشد و کیفیت ساخت آن ها به چه صورت باشد.

 

معمولاً قیمت پمپ لجن کش هم به قطعات به کار رفته در ساخت آنها و همچنین توان موتور الکتریکی بستگی دارد. طبیعتا هرچه توان موتور بالاتر باشد، بازدهی و کارایی آن بیشتر بوده و این باعث می‌شود که قیمت پمپ بالاتر برود. پس در این مورد باید با کارشناسان ما در شرکت مهاب صحبت کنید تا مشاوره های لازم را در اختیارتان قرار دهند و بهترین پمپ لجن کش متناسب با نیاز شما به شما پیشنهاد گردد.

انتخاب پمپ لجن کش

ارتفاع ماکزیمم

از ویژگی های مهمی که در انتخاب کردن یک پمپ لجن کش باید دقت شود ارتفاع است که از پایین ترین جایی که دستگاه قرار گرفته تا بالاترین نقطه ای که سیال قرار است به آنجا ریخته شود ارتفاعی است که شما نیاز دارید. قابل توجه است که حداکثر ارتفاع یک پمپ نقطه ای است که آبدهی نزدیک به صفر است پس باید مقدار حداکثر ارتفاع پمپ از ارتفاعی که شما نیاز دارید بیشتر باشد.

قطر لوله خروجی

با توجه به اینکه مقدار آبدهی با قطر لوله خروجی رابطه مستقیم دارد و از عوامل مهم آن محسوب می شود. به همین علت در هنگام انتخاب پمپ لجن کش باید با توجه به حجم آب و مدت زمان مورد نیاز برای تخلیه سیال ،مقدار قطر دهانه خروجی را انتخاب نمود.

جریان برق

با توجه به برق مصرفی کاربر که شامل 220 ولت و یا 380 ولت که به برق تک فاز و سه فاز معروف هستن پمپ لجن کش مورد نظر انتخاب می شود.

سیستم قطع کننده (فلوتر)

با توجه به اینکه اگر لجن کش ها به صورت خشک کار کنند میسوزند وسیله ای تعبیه شد به نام فلوتر که در مکان هایی که حجم سیال محدود است و امکان دارد پس از گذشت زمان جریان سیال  قطع شود این سیستم قطع کن خودکار عمل کرده و سبب می شود پمپ خاموش شود و با محافظت از پمپ سبب می شود پمپ از کار نیافتد.

انواع پروانه

برای انتخاب پروانه باید به میزان ناخالصی و حجم مواد جامد معلق و خورندگی سیال توجه کرد و پروانه ای مطابق با آن انتخاب کرد.

کاربرد پمپ لجن کش

کاربردهای پمپ لجن کش به دلیل عملکرد فوق العاده آنها در انتقال لجن و سایر سیال های با وزن مولکولی بالا، بسیار وسیع هست و شما می توانید به شکل های مختلف از آنها استفاده کنید. انتقال لجن در تصفیه خانه ها و انتقال لجن در پالایشگاه ها اصلی ترین و مهمترین کاربرد این پمپ ها هستند. معمولاً هم لجن تصفیه خانه و هم زدن پالایشگاه وزن بالایی دارد و چسبندگی آنها هم زیاد است. بنابر این توانایی موتور پمپ در انتقال آنها تاثیر چشمگیری دارد و این یک ویژگی بارز در پمپ های لجن کش است.

علی‌رغم این ویژگی‌ها، نباید کاربرد پمپ لجن کش در حوزه انتقال آب برای باغ و کشاورزی، انتقال لجن به هنگام لایروبی رودخانه ها یا چاه ها و قنات ها، انتقال لجن در استخرهای بزرگ، انتقال آب در پروژه های صنعتی و مسکونی و هرگونه پروژه انتقال لجن صنعتی و غیرصنعتی چشم‌ پوشی کنیم.

انواع پمپ لجن کش

پمپ های لجن کش دسته بندی های متفاوتی با توجه به کارکرد کلی، نحوه قرارگیری و برق مصرفی دارند. این پمپ ها از لحاظ تامین برق موتورشان به دو دسته کلی تک فاز و سه فاز تقسیم می شوند.

همچنین از نظر نحوه قرارگیری پمپ و موتور آن به دو دسته زیر تقسیم می شوند:

پمپ لجن کش مستغرق یا شناور : در پمپ لجن کش مستغرق، پمپ و موتور آن هر دو داخل سیال قرار می گیرند که این عمل باعث خنک شدن موتور آن که نتیجتاً باعث افزایش طول عمر و کارآمدی آن است، می شود. البته توجه به این نکته نیز حائز اهمیت است که در این مدل، پمپ و موتور باید کاملا آب بندی شده باشند.

پمپ لجن کش عمودی، ورتیکال یا شفت و غلاف :   در پمپ لجن کش عمودی، پمپ، داخل مایع اما موتور آن در ارتفاع مورد نظر و در محیط خشک جایگذاری شده، به همین خاطر در صورت تمایل می توان اتصال این دو را قطع کرد.

نوع دیگری از فروش پمپ لجن کش و نوع دسته بندی آن از لحاظ عملکرد آن هاست که به شرح زیر می باشد:

پمپ لجن کش استیل : همانطور که از نام آن مشخص است، جنس این پمپ از استیل می باشد، بنابراین مناسب انتقال مواد خورنده مانند اسید هاست.

پمپ لجن کش فلوتردار (قطع کن برقی) : این نوع پمپ دارای قطعه ای برای متوقف کردن خودکار دستگاه در صورت کم شدن سطح سیال می باشد.

پمپ لجن کش بادی یا پنوماتیک : موتور این پمپ از طریق فشار هوا کار می کند.

پمپ لجن کش برقی ضد انفجار : این نوع از پمپ های لجن کش برای جابه جایی سیالات با ویژگی اشتعال یا انفجار به منظور کاهش خطر، کاربرد دارد.

پمپ لجن کش خازن داخل : این نوع پمپ برای کم کردن جریان راه انداز و قدرت بیشتر مورد استفاده قرار می گیرد.

پمپ لجن کش خازن بیرون : هر دو نوع، شامل خازن داخل یا بیرون به صورت تکفاز کار می کنند.

نکات مهم در انتخاب پمپ لجن کش

·         این پمپ‌ها نیاز به بازدید دوره‌ای دارند تا از کارکرد سالم موتور و قسمت‌های داخل پمپ نظیر یاتاقان، بوش و پروانه اطمینان حاصل شود.

·         در مورد انواع پمپهای مستغرق نکته‌ای که حائز اهمیت است، نحوه انتخاب، نصب و راه‌اندازی صحیح این پمپ‌هاست

عدم انتخاب صحیح و عدم استفاده از کارشناسان مجرب می‌تواند صدمات و ضررهای جبران‌ناپذیری را به سیستم وارد کند، در انتخاب این نوع پمپ‌ها توجه به میزان برق مصرفی، نوع پایپینگ، مختصات جغرافیایی، سطح ایستایی، ارتفاع پمپاژ، مسیر آب‌رسانی و میزان آبدهی بسیار حائز اهمیت هست.