هدی سبحانی


هدی سبحانی

 

عضو کانون وکلای دادگستری مرکز

کارشناس ارشد حقوق جزا و جرم شناسی

کارشناس حقوق

کارشناس مدیریت بازرگانی

قبول پرونده های امور حسبی؛ سرپرستی

کمیسیون ماده ۱۰۰ شهرداری

مطالبات چک؛ سفته

ابطال سود قراردادهای بانکی

کلاهبرداری

خیانت در امانت

انحصار وراثت

دعاوی حقوقی و…

 

و اما وکالت به چه معناست؟

 

 

وکالت : معنی لغوی وکالت ، تفویض و واگذار نمودن است و در اصطلاح حقوقی ، وکالت عقدی است که به موجب آن یکتا از هر دو سو ، طرف دیگر را برای انجام امری نایب خود می نماید وکالت دهنده را موکل و کسی که وکالت به او اعطا می شود را وکیل می گویند .

 

 

 

معنی قانونی وکالت : وکالت در ماده 656 قانون مدنی قانون مدنی بدین صورت تعریف شده است : « مونث 656 قانون مدنی : وکالت عقدی است که به مایه آن احد از طرفین طرف دیگر را برای سپریدن امری نایب خویش می نماید . »

 

 

 

وکیل در توکیل : وکیلی است که از طرف موکل خویش کمر بستن تعیین وکیل دیگر را برای او دارد .

 

 

 

وکالت بلاعزل : وکالتی است که وکالت وکیل یا عدم برکناری وکیل ضمن عقد لازمی شرط شده باشد .

 

 

 

وکالت

 

 

 

وکالت عقدی جایز است که به مایه آن یکتا از هر دو سو طرف سایر را برای سپریدن امری نایب خویش می‌نماید. وکالت دهنده را مُوَکِّل ، و وکالت گیرنده را وکیل می نامند ، در دادسراها و دادگاهها تعقیب پرونده و دفاع ، بدست خود شخص و یا توسط وکیل دادگستری و به وکالت از طرف موکل انجام می شود ، وکالت در دادگاهها و دادسرا ها بدست وکیل دادگستری سپریدن می شود ، وکیل دادگستری در کلیه مراحل بررسی به پرونده های حقوقی و کیفری می تواند حضور داشته باشد و هر شخص می تواند با مراجعه به وکیل دادگستری در هر یک از مراحل دادسرا ، دادگاه کیفری ، دادگاه حقوقی ، دادگاه خانواده ، اجرای فرمان ها حقوقی ، اجرای احکام کیفری ، دادگاه تجدید نظر استان و دیوان عالی کشور ، به وکیل دادگستری وکالت اعطا نماید و اعطای وکالت شدنی است به یکتا از طرق ذیل چهره گیرد .

 

 

 

وکالت در دادگاهها و دادسراها :

 

 

 

1 – وکالت تعینی : وکالتی است که از طرف شخص به وکیل تعینی و انتخابی خویش بازگردانیدن می گردد که ممکن است وکالت حسب مورد به وکیل پایه یک قضائیه و یا به وکیل پایه دو دادگستری دیتا شود .

 

 

 

2 – وکالت اتفاقی : اشخاصی که واجد دانسته ها کافی برای وکالت باشند ولی شغل آنها وکیل قضائیه نباشد اگر بخواهند برای خویشاوندان نسبی و سببی خویش تا درجه دوم از طبقه سوم وکالت نمایند ، شدنی است که سه نوبت در سال به آنها وکالت اتفاقی دیتا شود.

 

 

 

3 – وکالت معاضدتی : وکالت معاضدتی وکالتی است که در موضوعات حقوقی از طرف کانون وکلا یا مرکز امور مشاوران حقوقی ، وکلا و کارشناسان نیرو قضاییه به وکیل دادگستری ارجاع می شود .

 

 

 

4 – وکالت تسخیری : وکالتی است که از طرف دادگاهها در امور کیفری برای پدافند از متهم در جرائمی که مجازات آن بر حسب قانون قصاص نفس ، اعدام ، رجم ، حبس ابد می باشد ، به وکیل قضائیه ارجاع می شود و در صورتی که متهم شخصاً وکیل معرفی ننماید ، تعیین وکیل تسخیری برای او الزامی است مگر درباره جرائم منافی عفت که متهم از حضور یا شناسایی وکیل امتناع می نماید .

 

 

 

5 – وکالت اشخاص حقوقی حقوق عمومی : وزارتخانه ها ، موسسات دولتی و وابسته به دولت ، شرکتهای دولتی ، نهادهای انقلاب اسلامی و موسسات عمومی غیر دولتی ، شهرداری ها و بانکها می توانند علاوه بر به کارگیری وکیل قضائیه از اداره حقوقی خود یا کارمندان رسمی خود تحت شرایطی به عنوان نماینده حقوقی کاربرد نمایند و می بایست معرفی نامه نمایندگی حقوقی به مراجع قضایی ارائه نموده و حدود اختیارات نماینده نیز مشخص باشد .

 

 

 

6 - وکالت اشخاص حقوقی حقوق خصوصی : نظر به اینکه اعطای نمایندگی حقوقی از سوی شرکتهای خصوصی جهت اقامه دعوی ، دفاع و دنبال پرونده در دادگاهها و دادسراها پذیرفته نیست لذا شرکتها می توانند با اعطای وکالت به وکیل دادگستری نسبت به اقامه دعوی ، دفاع و تعقیب امورات خود در محاکم ، بدست وکیل دادگستری اقدام نمایند .

 

 

 

7 - وکالت در مطالعه پرونده : اشخاصی که تاب مالی پرداخت حق الوکاله جهت اعطای وکالت در دفاع و پیگری پرونده را ندارند و یا اشخاصی که صرفاً هدف آگاهی حقوقی از روند دادگری و رسیدگی پرونده را دارند می توانند با اعطای وکالت در مطالعه پرونده به وکیل قضائیه از مزایای این گونه وکالت بهره مند شوند .

 

 

 

وکالت در ادارات : با توجه به اشاعه روز افزون قوانین و مقررات در کلیه امورات ، اشخاصی که تاب و اطلاعات حقوقی لازم و فرصت دنبال و انجام امورات خویش را در ادارات ندارند می توانند با مراجعه و اعطای وکالت به وکیل قضائیه ، پیگیری و انجام امورات خود را به وکیل محول نمایند .

57 Views