Toetsenbord configureren op Ubuntu 18.04



Ubuntu 18.04 wordt geleverd met veel toetsenbordindelingen waaruit u kunt kiezen, afhankelijk van de taal en regio.www.epcdream.nl In deze korte tutorial laat ik je zien hoe je het toetsenbord kunt configureren in Ubuntu 18.04 op terminal.

Toetsenbordindeling is gebaseerd op de volgende parameters XKB-parameters, te vinden in /etc/default/keyboard-bestand

XkbModel - Deze parameter definieert de naam van het XKB-model. De standaard is pc105
XkbLayout - Dit kenmerk specificeert de naam van het XKB-toetsenbordmodel, meer specifiek het land- en taaltype van het toetsenbord. De standaardtaal is ons.
XkbVariant - Dit definieert de variantcomponenten van het XKB-toetsenbord. Deze worden gebruikt bij het verder specificeren van de lay-outdetails.
XkbOptions - Dit specificeert de extra functionaliteiten of opties van het toetsenbord, zoals het gedrag van speciale toetsen zoals SHIFT, CTRL, ALT, ESC etc.
Ga voor meer informatie over deze run naar de man-paginas van het toetsenbord

Voorbeelduitvoer

Tijdelijk toetsenbord configureren in Ubuntu

Als u het toetsenbord alleen voor de huidige sessie wilt configureren, voert u

Dit opent een scherm met een lijst met mogelijke toetsenbordindelingen zoals hieronder weergegeven.

Vervolgens moet u de taal en het land selecteren

Selecteer Bijpassend toetsenbord

De aangebrachte wijzigingen overleven een herstart niet.

Toetsenbord permanent configureren in Ubuntu

Als u uw toetsenbordinstellingen permanent wilt configureren, bewerkt u het toetsenbordbestand met uw favoriete teksteditor

zoek de parameter XKBLAYOUT= en verander deze naar uw eigen voorkeur, bijv

Dit verandert het in de Franse taal. Voel je vrij om ook andere parameters te wijzigen.

Opslaan en afsluiten.

Toetsenbord permanent in n regel op de terminal configureren

U kunt de toetsenbordtaal op n regel configureren. Het bovenstaande overleeft een reboot. De instellingen blijven behouden.

Toetsenbordtaal en lay-out configureren in GUI

Een andere manier om het toetsenbord in Ubuntu 18.04 te configureren, is op de grafische manier. Ga na het inloggen naar de taakbalk en zoek het toetsenbordtaalpictogram. wanneer erop wordt geklikt, toont een vervolgkeuzemenu een lijst met standaardtalen en de actieve taal zoals weergegeven. In het onderstaande voorbeeld is Engels (VS) ingesteld als de standaardtaal.

Wanneer u op Toon toetsenbordindeling klikt, wordt een grafische weergave van de toetsenbordindeling weergegeven die overeenkomt met de taalset.

Om nog een taal toe te voegen, klikt u op de pijl omlaag, naast de batterij a en selecteert u het pictogram Instellingen zoals weergegeven.

Klik in het volgende venster op Regio en taal. Klik onder het gedeelte Invoerbronnen op het +-symbool om een nieuwe taal toe te voegen.

Er wordt een lijst ingevuld zoals weergegeven.

Om andere taalopties toe te voegen, scrolt u naar beneden en klikt u op Overig. Selecteer uw voorkeurstaal. Druk op de knop Toevoegen.

wanneer u teruggaat naar Regio en talen, onder Invoerbronnen, vindt u uw nieuw toegevoegde toetsenbordtaal.

Om het de standaardtaal te maken, gaat u naar het pictogram voor taalinstellingen op de taakbalk, klikt u erop en selecteert u de toegevoegde taal.

In deze zelfstudie hebben we de stappen uiteengezet die u moet nemen om het toetsenbord op Ubuntu te configureren. Voel je vrij om de stappen uit te proberen. Uw feedback is welkom.